mariusz dąbała z pucharem i medalem za olimpiadę kulinarną

IKA Culinary Olympics 2020

02/2020

Jest nam niezmiernie miło donieść, że Szef kuchni naszej restauracji Mariusz Dąbała został powołany do składu Culinary Team of Poland podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie i razem z nim wywalczył brązowy medal w kategorii Kuchnia Regionalna!

IKA Culinary Olympics to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie.

W tym roku od 14 do 19 lutego w zawodach zmagali się najlepsi i najbardziej kreatywni kucharze oraz cukiernicy z ponad 60 krajów, w tym silna ekipa z Polski.

Reprezentacja polskich kucharzy zachwyciła jury daniami przygotowanymi z rodzimych produktów, m.in. terriną z królika z hodowli polskiej, solankowanego 12 godzin, emulgowanego z dodatkiem śmietany kremówki oraz jaj, owiniętą w blanszowane liście kapusty oraz popiół ze skórki ziemniaka; roladą przyrządzoną z łososia jurajskiego, macerowanego w ziołach, cytrusach i anyżu oraz dorsza macerowanego w soli, w owijce z mleka owsianego i pieczonego buraka.Jesteśmy niezwykle dumni z Chefa Mariusza i cieszymy się, że nasza kuchnia razem z całą filozofią umiłowania lokalności jest bezapelacyjnie na światowym poziomie.